Biri

Solcu Olmak Neden Artık Daha Zor?

Bazen naif yaklaşımların insanın önünde yeni ufuklar açabileceğine inanırım. Kavramların kendimce ‘psikanalizini’ yapmayı da bu nedenle seviyorum.

Önce arkadaşlarıma sık sorduğum bir bilmece ile başlayayım: Bir kısa öykü anlatacağım ve bu öyküdeki mantık hatasını bulmanızı istiyorum: İlk İngiliz savaş pilotlarından John Smith, birinci dünya savaşında önemli kahramanlıklar yapmış ve bu nedenle bu ülkenin en değerli madalyalarından birini almıştı. John Smith savaş biter bitmez çiftliğine çekildi, hayatının geri kalanını çiftçilik yaparak geçirdi ve 1938 yılında öldü. Askerlikten ayrılalı yirmi yıl olmasına rağmen cenaze törenine yüksek rütbeli subaylar ve önemli politikacılar da katıldı ve Savunma Bakanı törende kısa bir konuşma yaptı: “Birinci Dünya savaşında ülkemize çok önemli hizmetler yapmış olan John Smith’i şükran duygularımızla son yolculuğuna uğurluyoruz”.

Şimdi, cevap üzerinde biraz düşünün. Bu satırı yazarak cevaba hemen bakmamanızı sağlamaya çalıştım.

Mantık hatası şurada: Henüz ikinci dünya savaşı başlamamışken ve ‘İkinci Dünya Savaşı’ olarak adlandırılmamışken, 1914 – 1918 Dünya savaşından ‘Birinci Dünya Savaşı’ olarak bahsedilmez.

Bu soruyu niçin hatırladım? Kavramlar öyle bir anda oluşmaz ve oluştuktan sonra da durağan kalmaz. ‘Sağ’ kavramına naif bir bakış atarsak en uç noktada  ‘Herkes gücü (Fiziksel gücü, becerisi, yeteneği, aklı, kurnazlığı vs) oranında diğer insanları kullanabilir’ anlayışına dayandığını hissedebiliriz. Tahterevallinin tam öbür ucuna koyabileceğimiz anlayış ise şudur: ‘Hiç bir insan diğer bir insanı kullanmasın’. Bu da sol anlayışın en uç noktasıdır. (İki uç nokta da olanaksızdır)

‘Sağ’ doğaldır, ‘sol’ ortak akılla doğalı değiştirme çabasıdır. Yani bence ‘sağ’a göre konumlanmayan ‘sol’ olmaz. (Çağrışım burada oldu, ikinci dünya savaşı olmadan birinci dünya savaşı denmez :) )

Bugün ‘sol’un içinde bulunduğu konumlanma zorluğu, ‘sağ’ın konumunun zaman içinde değişmesinden kaynaklanıyor. Gitgide insanların insanları kullanma biçimi değişiyor:

Artık insanlar, diğer insanlarca – gitgide daha fazla – onların istediğini ister hale getirilip kullanılıyorlar !

Bu da ciddi boyutta bir kavram kargaşası yaratıyor. ‘İstediğimi yapıyorsam özgürüm, istediğimi nasıl ister hale getirildiğim umurumda değil’ anlayışına karşı bir duruş geliştirmek zorlaşıyor, hatta bazıları için anlamsızlaşıyor.

Çözüm bulmak isteyen için zorluğun nereden geldiğinin bilincine varmak ilk adım diye düşünüyorum ben.



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • 'Ne Anladım Ben Bu Hayattan' en son
    05.03.2012
    tarihinde güncellenmiştir.
  • Gün gün yazılar

    Mart 2024
    Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
    « Kas    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031