Biri

‘Bay Hiç Kimse’ ve Zaman

Bay Hiç Kimse (Mr Nobody) filminde evrenin genişlemesi durup daralmaya başlayınca zaman da geri işlemeye başlıyor.

Zamanda geçmişe yolculuk yapmaktan farklı. Video bandını geriye oynatmak gibi bir şey. Zaman bağıntılı doğa kanunları da tersine dönüyor. Az önce karışan mürekkep ve su kendiliklerinden ayrışıyor. Düşen yaprak dalına dönüyor !

Film hep üzerinde düşündüğüm bir şeyi tekrar çağrıştırıyor. Bellek olmasa değişim olur, zaman diye bir şey olmazdı sanki. Belleğimize ardı sıra yaptığımız kayıtların izidir zaman. Yaprağın düştüğü yerden dalına geri seyahatini hayal edişimize zamanın geri işleyişi yakıştırmasını yapabilsek bile, hem algılarımızdan hem de hayallerimizden bağımsız olarak beynimizde ‘zaman daima ileri doğru geçer’.

Doğa için zamanın geri işleyişini hayal gücümüzle gözümüzün önüne getirebiliriz ama zamanın beynimizde geri işleyişini – örneğin düşüncemizin geriye doğru işlemesini – hayal etmekte dahi çaresiz kalırız.

Bu ‘bölük pörçük’ çağrışımın ardından bir not da filmin sonu için… Madem filmi zamanın geri işleyişi ile bitiriyorlar, ben olsam o sahnenin sonunda filmi – bir süre – sondan başa oynatarak bitirirdim :)



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • 'Ne Anladım Ben Bu Hayattan' en son
    05.03.2012
    tarihinde güncellenmiştir.
  • Gün gün yazılar

    Mayıs 2024
    Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
    « Mar    
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031