Biri

‘Doğru’ Üzerine

‘Doğru nedir?’ sorusu ile ilgili aklımdan geçenler:

- Bu soruya cevap aradığımız bir durumla karşılaştığımızda, kafamıza o güne kadar ‘doğru’ olarak yerleştirdiğimiz ‘şey’lerin portföyünden seçerek veririz.

- Karşı karşıya kaldığımız durumla portföy içeriğimiz tam çakışmıyorsa, ilinti kurarak, benzerlik bularak seçim yaparız.

- Böyle bir ‘doğru şeyler’ portföyünü hayatımızı kolaylaştırdığı, toplumla ilişkimizi kuvvetlendirdiği, kendimizi iyi hissettirdiği için oluşturmuşuzdur.

- ‘Doğru şeyler’ portföyü, toplumla olumlu ilişkisi olan ama en çok da toplumu ayakta tutma işlevine sahip insanlarda vardır.

- Toplumla ilişkisi olumsuz, haksızlığa uğradığını düşünen insanlarda portföy çok zayıftır. Ancak diğer insanların portföylerinin toplumu ayakta tutmaya yeterli olduğu durumlarda bu eksiklik aşırı sorun olmaz.

- Bir insanın ait olduğu toplum olarak kimleri tanımladığı kilit sorudur. ‘Doğru’ ancak insanın kendini içinde tanımladığı topluluğu ayakta tutmaya yöneliktir.

- Doğruyu kendine dert edenler için ideal doğru, kendi değerlerimize tıpa tıp sahip insanların oluşturacağı hayali toplumu ayakta tutacak ‘seçimler’dir.

- Herhangi bir toplulukla olumlu ilişkisi olmayan biri, ‘doğru nedir?’ sorusunu sorma ihtiyacını da duymaz. Böylelerinde doğru, doğrudan çıkarlarıdır.

- Toplumu ayakta tutan ağırlıklı çoğunluk ‘Doğru nedir?’ sorusunu sık sık sorduğu için bu sorunun herkes tarafından önemsendiğini zannederiz.

- Doğru işimize yarayandır. Ancak doğrudan işimize yarayanla, içinde bulunduğumuz toplumdan yansıyarak işimize yarayan iç içe geçmiş olduğu için ‘doğru’ya olduğundan daha nesnel bir değer atfederiz.

- Bazıları ‘Doğru nedir’ diye sorma ihtiyacını bile hissetmez, bazıları sorup başkalarını da o doğruya yönlendirmeye çalışır, bazıları da içinde bulunduğu toplum için ‘doğru’nun ne olması gerektiğini sorulsa bilir ama çoğu zaman dikkate almaz.

- En fazla da aidiyetler çakıştığı ya da çeliştiği durumlarda ‘doğru’ya ulaşmak zor olur.  Gitgide çok aidiyetli yaşamlara meylettiğimiz için ortak ‘doğru’ya ulaşmak da zorlaşmaktadır.



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • 'Ne Anladım Ben Bu Hayattan' en son
    05.03.2012
    tarihinde güncellenmiştir.
  • Gün gün yazılar

    Mayıs 2024
    Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
    « Mar    
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031