Biri

Çift Hata

Fikir kutusuna atılan ilk not dostum Ali Fuat Orhonoğlu’ndan duyduğum ofsayt kuralı ile ilgili öneriydi. Ali Fuat’ın bu kez de tenis maçları ile ilgili bir önerisini buraya taşımak istedim.

Yalnız bu vesile ile ofsayt kuralı değişiklik önerisini düşündükçe daha da fazla beğendiğimi söyleyeyim. Kendisine sordum, Ali Fuat bu önerinin kendi özgün fikri mi olduğunu yoksa bir yerden duyup mu geliştirdiğini bilemiyor. Ben de ofsayt kuralının FİFA tarafından sık sık masaya yatırıldığını bildiğim için böyle bir öneri başkalarından da gelmiş olabilir diye düşünüyorum. (Bugün site açılış sayfasında da yazdığım gibi: Biri hem birdir, hem bindir :) )

Ancak bu önerideki güzelliği görebilmenizi de isterim. Bir oyunla ilgili olduğu halde bir çok önemli teoride rastladığımız en uç (karşıt) sorgulamadan yola çıkıyor. Ofsayt kuralını irdelerken hep topu alanın konumuna odaklanırız, oysa Ali Fuat ve bu önerinin – muhtemelen var olan – diğer sahipleri değişikliği tam tersine topu verenin konumuna odaklanarak gerçekleştiriyorlar. O nedenle akla gelmesi zor. Ben bu akıl yürütmede çok hoş bir ‘bilimsel’ estetik görüyorum. Bu cümlelerden sonra merak edenler ‘Fikir Kutusu’nun ilk yazısına bir göz atabilirler.

Gelelim Ali Fuat’ın tenisle ilgili önerisine… ‘Serviste çift hata olmasın, servis tek bir kere atılsın’ diyor. Bunun oyuna hız getireceğini, risk analizinin önem kazanacağını ve sanırım en önemlisi daha fazla ‘oyun’ olacağından (Servis ortalamada biraz daha garantili atılacağından top daha fazla gidip gelecek) seyir zevkini arttıracağını düşünüyor.

Bilemiyorum, tenis severler ne der? Bana bu da güzel bir öneri gibi geldi.



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • 'Ne Anladım Ben Bu Hayattan' en son
    05.03.2012
    tarihinde güncellenmiştir.
  • Gün gün yazılar

    Nisan 2024
    Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
    « Mar    
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930